Kondomet og de mange materialer

Gummikondomer, kondomer i fåreblindtarm, latexfri eller i polyurethan. De fås i mange forskellige former og afskygninger, og ikke mindst i mange forskellige materialer.

Der kan være fordele og ulemper ved de forskellige udgaver. Vi gennemgår i denne artikel de mest udbredte materialer, som bruges til at lave kondomer af i dag.

Hvilket materiale er mest udbredt?

Det mest udbredte materiale til at fremstille dem i, er naturmaterialet gummi, også kaldet latex. Et kondom fremstillet i latex er både effektivt mod uønsket graviditet og mod kønssygdomme som f.eks. AIDS og klamydia, der overføres i forbindelse med samleje.

Herunder gennemgår vi de to mest udbredte materialer.

  • Gummikondom
    Latex er faktisk saft fra gummitræet, som udvindes ved at lave et snit i træet. Herefter løber saften ud af træet, og det bliver opsamlet i spande og sendt til fabrikker. På fabrikkerne bliver saften behandlet, og bliver til det, vi kalder for gummi. Slutteligt ender det ud i et kondom, som du kender det fra hylderne i supermarkedet.

    Første gang der blev lavet et kondom i latex var tilbage i 1929, og det blev hurtigt en stor hjælp til at undgå uønskede graviditeter. Sidenhen er latexkondomet blevet mere og mere udbredt, og er i dag det mest brugte.

  • Latexfri kondom
    Omkring 1-2% af alle mænd og kvinder lider desværre af latexallergi, hvorfor det bliver enormt ubehageligt at bruge kondomer lavet af gummi. Heldigvis findes der gode alternativer til gummiet, og det er her at de latexfri slags kommer ind i billedet. 

    Disse bliver oftest fremstillet i plastmaterialet polyurethan, og de er faktisk tyndere end de andre gummikondomer. Derfor bruger mange, som ikke er allergiske overfor latex, disse, da de giver en mere naturlig følelse. De er dog ikke nær så elastiske, så man skal være ekstra forsigtige for at undgå at de går i strykker, når de sættes på. Se mere om latexfrie kondomer her

Hvad er mest effektivt?

De to nævnte slags kondomer beskytter begge mod både kønssygdomme og graviditet. De er altså fuldstændig lige effektive, men de virker selvfølgelig kun begge to, når de bliver sat rigtigt på.

Det kræver lidt mere snilde at sætte det latexfri på, da det er mindre elastisk, men til gengæld er det meget tyndere end det lavet i gummi. En god idé er derfor at prøve at bruge begge slags, og finde ud af, hvilken du foretrækker.

Et helt andet materiale, som er mindre udbredt, er fåreblindtarm. Det beskytter fint mod graviditet, men til gengæld ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Du bør helt sikkert anvende de velkendte og gennemtestede materialer og mærker på markedet. Det er ikke et område, hvor man bør prøve vilde ting, da konsekvenserne kan være store. Specielt for unge kan det være svært at finde modet til at købe i fysiske butikker, hvorfor du bør undersøge mulighederne online. Mange shops tilbyder dig diskret levering.