Gratis kondomer til unge – hvorfor ikke?

I denne artikel skal det handle om gratis kondomer til unge og dengang danske institutioner og kommuner uddelte dem gratis til unge i byen. For med tanke på vigtigheden af at unge, dels vænner sig til at bruge kondom og dels bliver mere komfortable med dem, kan man undre sig over initiativerne som disse er stoppe.

Hvorfor ikke fortsætte med det, er spørgsmålet fra Butikgloben? Det kan nemlig skabe en større tryghed hos specielt drenge, der selv kan være nervøse for at købe kondomer i butikkerne. Uddeler man dem gratis kan man nedlægge et tabu og lære dem at bruge prævention fra en ung alder.

Udbredelse og information er nøglen

Vi lever i en moderne tidsalder, hvor det hele går hurtigt. Rigtig hurtigt. Drenge og piger er lærenemme og kan efterhånden mere på smartphonen og tablets end de fleste voksne. Man skal derfor ikke undervurdere betydningen af at ramme dem i en tidlig alder, hvor de sandsynligvis er mere påvirkelige.

Konsekvensen kan være at den manglende oplysning og udbredelse gør, at langt færre vil bruge kondom i fremtiden. For der kan hurtigt komme en oplevelse af at det kun skader oplevelsen for begge parter. Også selvom det er en sandhed med modifikationer.

Der er nemlig kommet mange kondomvarianter på markedet, hvor de findes med smag, farve, selvlysende, riller og knopper. Altså en masse egenskaber, der netop bør appellerer til unge drenge og piger. For dem kan et normalt kondom virke kedeligt, men hvis det pludselig kan noget ekstra, vil det få en anden modtagelsen.

Ved de nok?

Teamet bag Butikgloben er langt fra overbeviste om at unge ved nok om prævention og ikke mindst de mange kondomtyper på markedet. Det er i bund og grund helt forståeligt, da dem man finder i butikkerne typisk er de “klassiske” modeller.

Det er primært på nettet eller i specialbutikker, du finder de mere “eksotiske” løsninger. Og hvem kan forvente at en dreng på 16-18 år har besøgt denne type hjemmesider eller butikker? Det kan man ikke forvente.

Hvad er så formålet med dette blogindlæg?

Vi vil blot slå et slag for at landets kommuner igen sætter gang i kampagner, for at styrke udbredelsen og kendskabet. Her er gratis kondomer en rigtig god idé, da det fjerner en stor barriere og gør kondomet mere naturlige for den enkelte.