Dansk kunsthåndværk

Kunsthåndværk er en fælles betegnelse for en række forskellige faggrupper, som har én ting til fælles. De fremstiller kunst, og de laver det ved hjælp af håndkraft. Derudover er kunsthåndværk som regel designet til at indgå i de danske boliger, og til at give boligen et unikt præg. Dansk kunsthåndværk dækker over fire forskellige kunsttyper:

  1. Glas
  2. Keramik
  3. Metal
  4. Tekstil

De danske kunsthåndværkere er altså dem der benytter et af de 4 materialer, til at fremstille små eller store stykker kunst. Keramik er det mest almindelige, hvor der laves skåle, krus, fade, og en lang række andre keramiske produkter. De bliver alle sammen designet, og giver derfor en visuel kvalitet, som man ikke finder hvis man bare går ned i det lokale supermarked og køber en vase. Du kan læse vores artikel om dansk keramik her.

Udover keramik så er der mange der arbejder med tekstiler, hvor der f.eks. bliver produceret puder, som kan sparke lidt liv i en kedelig sofa, eller bruges på stolene ved spisebordet. Mulighederne er uendelige.

Tekstil er en anden stor del af kunsthåndværket. Her holder de danske designere til. Designerne syer ofte tøjet i hånden, hvorefter det produceres. Ofte er tekstil branchen kendetegnet ved at tøjet får et meget personligt præg, fordi det er designet. Derfor er der ikke plads til kedelige masseproducerede produkter, men derimod kvalitetsdesign.

 

De bedste danske kunsthåndværkere

Danmark er kendt for sine kunsthåndværkere. Siden år 1999 har der været en årlig dansk kollektion kaldet Danish Craft collection, som har haft de bedste og dygtigste danske kunsthåndværkere udstillet på deres stand.

I år 2013 indeholdt kollektionen blandt andet Ane-Katrine von Bülow, og Meyer-Lavigne. Historisk set er en af de bedste danske kunsthåndværkere Hans J. Wegner, som er mest berømt for sine stole, men som også lavede fantastisk kunsthåndværk.

Derudover er der Vibeke Klint, Jacob E. Bang der var glaskunstner, Le Klint der er en af de mest kendte og anerkendte designere af lamper, samt Kay Boyesen, der er en af vores mest kendte kunsthåndværkere. Kay Boyesen står bag aben, bjørnen, elefanten og papegøjen, som er små figurer der findes i rigtigt mange danske hjem, og som stadigvæk er meget moderne den dag i dag.